Nieuws

“Boerebrulluftcommissie” ontvangt Kneuterboer 2018

“Boerebrulluftcommissie” ontvangt Kneuterboer 2018

02 februari 2018

Ieder jaar wordt er iemand gekozen door het bestuur van Carnavalsvereniging de Heikneuters die de titel Kneuterboer mag dragen. Deze onderscheiding ingesteld door Prins Tinus den Uurste in 1994, gaat naar een persoon of personen die veelal achter de schermen ontzettend veel werk verzetten voor Carnaval in het algemeen in onze eigen Sint – Jozefparochie.

Wij als bestuur hebben gemeend deze dit jaar toe te kennen aan hen die al heel veel jaren van haast onschatbare waarde zijn voor het Carnaval in de St. Jozefparochie.

We zullen eens een korte historie schetsen ….;

Carnaval in de Sint-Jozef kent al een lange traditie. Voordat het Peelstrekelrijk en de Pottenbakkers in het Deurnese actief waren werd er in “de Hei” met carnaval al gefeest. Een voorsprong die niet op alle gebieden werd gekoesterd. De carnavalsactiviteiten evaluerend kwam men tot de conclusie dat het Heikneuterrijk, in tegenstelling tot de aangrenzende carnavalsdorpen, geen boerenbruiloft organiseerde. En dat kan natuurlijk niet. Althans…, dat was in 1992 de conclusie van Jeanne Verspaij en Margaret van Dam. “De Hei” mag niet achterblijven en men mag er toch van uitgaan dat er voldoende draagkracht bestaat om ook binnen het Heikneuterrijk een boerenbruiloft te organiseren.

Een aantal mensen bijeen geroepen, de schouders eronder gezet, en aan de gang met de        organisatie. Daarmee beschikt “de Hei” vanaf 1993 over haar boerenbruiloft. Aan Marjon van Doorn en Bart van Goch de eer om onder de namen “Klaartje Kruik en Knilleske Klomp” de geschiedenis in te gaan als eerste boerebruidspaar van het Heikneuterrijk. Vanaf dat moment is de BoereBrulluftCommissie volledig gaan draaien met het doel om een jaarlijks terugkerend onderdeel te gaan vormen van carnaval in het Heikneuterrijk.

Het evenement heeft zich inmiddels een vaste stek weten te verwerven in de viering van carnaval bij de Heikneuters. De maandagmiddag staat in het teken van het verbinden van de boerenbruidsparen in de onecht, een belangrijke taak die is weggelegd voor de prins van het Heikneuterrijk. Aan bezoekers heeft de boerenbruiloft niet te klagen gehad. In de beginjaren vond de ceremonie nog plaats in de buitenlucht, gekoppeld aan de receptie en feestmiddag in café Goofy. De drukte zal de meesten bekend zijn.

Inmiddels is het evenement verplaatst naar het Hofke van Marijke en heeft de ceremonie niet meer te lijden van de invloeden van de kou en neerslag welke met de viering van carnaval gepaard kunnen gaan. Het Hofke biedt voldoende ruimte om de bezoekers van de boerebruiloft te ontvangen in een behaaglijke sfeer, hetgeen de feestvreugde ten goede komt. Wij zijn dan ook verheugd dat de boerebruiloft na al die jaren nog steeds een groeiende belangstelling geniet van de bewoners van “de Hei”.

 

Na 26 jaar trouw organiseren is deze terechte onderscheiding voor jullie gehele organisatie

Van harte gefeliciteerd !

 

Comments are closed.

CV De Heikneuters